Careline

+6012 517 7179

Email

salam@femina.my

Sindrom genitourinari menopos ialah sekumpulan keadaan yang memberi kesan kepada saluran genital dan kencing, termasuk kekeringan faraj, gatal, rasa terbakar, dan hubungan seksual yang menyakitkan, serta gejala kencing seperti terdesak kencing, kerap kencing, dan jangkitan saluran kencing berulang. Gejala ini boleh membuatkan wanita menjadi lemah atau lesu, mempengaruhi kualiti hidup, dan boleh mengakibatkan disfungsi seksual dan isolasi sosial.

Semasa menopos, tahap estrogen dalam badan wanita akan menurun, menyebabkan perubahan pada saluran genital dan kencing. Perubahan ini boleh menyebabkan pengelupasan tisu faraj, kehilangan keanjalan, dan pengurangan pelinciran. Perubahan ini juga boleh memberi kesan kepada saluran kencing, menyebabkan gejala seperti kencing yang mendesak, kerap kencing dan jangkitan berulang.

Faktor risiko utama yang diakui berkaitan dengan GSM selain menopos sendiri adalah disebabkan tidak bersalin melalui faraj, frekuensi seks yang berkurang dan berpantang seksual, rawatan kemoterapi atau radiasi untuk kanser, dan pembuangan ovari. Tambahan pula, terdapat ubat-ubatan, seperti beberapa antidepresan, boleh menyumbang kepada perkembangan GSM.

Terdapat pelbagai pilihan rawatan, termasuk terapi bukan hormon, terapi penggantian hormon, dan terapi laser faraj. Terapi bukan hormon seperti pelembap faraj, pelincir, dan krim estrogen topikal boleh membantu melegakan kekeringan dan ketidakselesaan faraj.

Terapi penggantian hormon boleh membantu memperbaiki gejala GSM dengan meningkatkan tahap estrogen dalam badan. Terapi laser faraj, menggunakan laser untuk merangsang penghasilan kolagen dalam tisu faraj, yang dapat meningkatkan keanjalan dan keselesaan faraj.
Rawatan Disyorkan

RenovaLase®

RenovaLase dengan cepat mengembalikan kenyamanan dan fungsi vagina pada wanita yang telah menopause, meningkatkan regenerasi kolagen dan kandungan air tanpa pembedahan.

IntimaWave®

Rawatan StarFormer® IntimaWave® menggunakan teknologi HITS™ tanpa pembedahan untuk mengukuhkan dan mengencangkan otot lantai pelvis, secara berkesan mengobati kelemahan.

PRP Kamasutra Shot

Suntikan PRP Kamasutra menggunakan plasma kaya dengan platelet (PRP) untuk meningkatkan kesejahteraan seksual, rangsangan, dan orgasme wanita. Darah pesakit diekstrak, PRP dipisahkan dan disuntik semula ke dalam badan.

PRP Kamasutra Shot

Ketahui lebih lanjut
Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.