Careline

+6012 517 7179

Email

hello@femina.my

Apakah rawatan laser faraj?

Rawatan laser faraj adalah rawatan laser ke laluan faraj. Ini akan merangsang semula penebalan lapisan faraj yang tidak melibatkan pembedahan. Ia dilakukan untuk mengurangkan gejala faraj yang dialami oleh sesetengah wanita disebabkan kelahiran dan penuaan. Rawatan laser ini dapat membantu proses pembaharuan lapisan faraj. Selepas menjalani rawatan laser, pesakit boleh mengalami peningkatan ketebalan dinding faraj serta pengurangan yang signifikan dalam gejala kekeringan faraj, aliran faraj, kepedihan, dan atrofi faraj.

Berapa lama prosedur rawatan laser faraj mengambil masa?

Ia mengambil masa kira-kira 30 minit untuk menjalankan rawatan. Untuk mencapai hasil terbaik, disyorkan agar pesakit menjalani siri 3 rawatan, sekali sebulan selama 3 bulan.

Berapa lama untuk pulih dari rawatan laser?

Rawatan ini tidak menyakitkan dan tidak memerlukan masa pemulihan. Sebenarnya, kebanyakan pesakit boleh kembali bekerja dengan serta-merta selepas prosedur.

Siapa yang sesuai untuk prosedur laser?

Pada dasarnya, calon terbaik untuk rawatan laser adalah seseorang yang ingin mengurangkan kesan kelahiran dan penuaan sambil memulihkan kelenturan dan bentuk faraj. Prosedur ini juga sesuai untuk wanita yang ingin merawat gejala penuaan faraj seperti kelembapan, kekendoran, kegatalan, aliran faraj dan kesakitan.

Adakah rawatan laser faraj ini menyakitkan?

Rawatan laser faraj adalah tidak menyakitkan dan tidak memerlukan apa-apa jenis anestesia semasa rawatan diberikan.

Perlukah saya mencukur 'bahagian' sana?

Tidak perlu. Tetapi ia bergantung kepada setiap wanita. Sesetengah wanita lebih selesa melakukan rawatan laser selepas mencukur.

Bila boleh saya lakukan rawatan ini?

Anda boleh melakukannya pada bila-bila masa. Tetapi untuk keselesaan, disarankan agar tidak melakukannya semasa haid.

Apa yang akan berlaku sebelum menjalani rawatan laser faraj?

Doktor akan terlebih dahulu menanyakan latar belakang kesihatan anda. Jika anda belum pernah menjalani ujian saringan serviks, ujian pap smear akan dilakukan terlebih dahulu. Ujian pengimbasan ultrasound pelvik juga akan dilakukan untuk memastikan semuanya normal.

Apa manfaat rawatan laser faraj?

  • Menyokong tanda-tanda penuaan Alat laser yang digunakan dalam rawatan ini dapat meningkatkan gejala penuaan atau atrofi faraj seperti kering, sakit, putih dan keluaran yang biasanya berlaku akibat kesan faktor kelahiran dan usia.
  • Prosedur pendek Berbeza dengan prosedur pembedahan, rawatan laser faraj hanya mengambil masa 30 minit dan tidak menyebabkan kesakitan yang memerlukan cuti. Sebenarnya, pesakit boleh kembali ke aktiviti harian segera selepas rawatan.
  • Prosedur tanpa pembedahan Prosedur ini hanya menyampaikan laser ke saluran faraj tanpa sebarang insisi. Oleh kerana ia tidak menyakitkan, wanita tidak memerlukan anestetik untuk prosedur ini.
  • Menyokong Aktiviti Seksual yang Lebih Baik Kajian menunjukkan lebih daripada 75% pesakit yang menjalani rawatan laser faraj melaporkan peningkatan yang ketara dalam semua aspek kepuasan seksual dan intim bersama pasangan.

Adakah terdapat risiko dalam prosedur laser vagina?

Rawatan laser vagina adalah selamat dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, seperti semua jenis rawatan perubatan, rawatan laser vagina mempunyai risiko tertentu. Antara komplikasi yang dilaporkan termasuklah:

  • Ketidakselesaan ringan Sesetengah wanita mengalami ketidakselesaan ringan selepas rawatan. Walau bagaimanapun, ketidakselesaan ini akan hilang dalam beberapa hari selepas itu.
  • Aliran keluar Mungkin ada beberapa aliran keluar selama 2-3 hari selepas prosedur, tetapi tidak memerlukan rawatan atau krim khas.
  • Jangkitan Risiko jangkitan adalah minimal kerana setiap wanita akan disaring dahulu sebelum rawatan diberikan.

Apakah rawatan rangsangan magnet intensiti tinggi?

Rawatan ini menggunakan kerusi magnetik untuk menguatkan, membaiki dan menegangkan otot tanpa usaha. Ia mengincar tisu otot tertentu seperti otot panggul dan memberikan pengukuhan serta pengetatan otot lantai pelvis untuk merawat keadaan seperti prolaps dan sakit belakang.

Siapa yang sesuai untuk menjalani rawatan kerusi magnetik?

Pada dasarnya, rawatan kerusi magnetik ini sesuai untuk wanita yang ingin menguatkan, merangsang dan merawat kedua-dua otot lantai pelvik dan belakang.

Apa yang berlaku apabila rawatan kerusi magnetik dilakukan?

Semasa rawatan, pesakit kekal berpakaian dan duduk di atas kerusi magnet yang selesa. Aplikator magnet pada kerusi bertindak untuk merangsang kontraksi otot di seluruh kawasan lantai pelvik, yang membawa kepada peningkatan kekuatan otot.

Adakah rawatan kerusi magnetik ini menyakitkan?

Rawatan ini tidak menyakitkan dan tidak memerlukan sebarang persediaan atau ubat penghilang kesakitan. Terapi ini adalah tidak invasif dan tidak mempunyai sebarang kesan sampingan. Ia boleh digunakan untuk merawat masalah prolaps, pemulihan otot selepas kelahiran, pemulihan otot lantai pelvik selepas pembedahan, dan sakit belakang.

Adakah terdapat bukti saintifik yang menyokong rawatan Fotona SMOOTH® dalam bidang ginekologi?

Klik di sini untuk membacanya.

Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.