Careline

+6012 517 7179

Email

salam@femina.my

Sakit belakang adalah keluhan umum yang kerap didengari di kalangan wanita hamil dan ibu baru. Selama kehamilan, berat tambahan dari bayi yang berkembang dapat menimbulkan tekanan pada otot belakang, menyebabkan tidak selesa dan sakit. Selain itu, setelah bersalin, tubuh mengalami proses penyembuhan, yang dapat menyebabkan sakit belakang.

Sakit belakang semasa kehamilan dan setelah bersalin disebabkan oleh berbagai faktor. Perubahan hormon selama kehamilan dapat menyebabkan ligamen dan sendi menjadi longgar, menghasilkan ketidakstabilan dan ketidakselesaan. Sakit belakang juga boleh disebabkan oleh postur yang tidak betul dan berat badan yang tinggi.

Ada beberapa kaedah yang dapat digunakan bagi menangani sakit belakang semasa hamil dan setelah bersalin. Menjaga postur tubuh yang baik, menghindari berdiri atau duduk terlalu lama, dan melakukan senaman dapat membantu meredakan sakit belakang. Terapi fizikal, terapi urut, penggunaan terapi haba atau sejuk, dan kerusi magnet semuanya boleh membantu pengurusan sakit belakang.

Jika anda mengalami sakit belakang yang serius atau berterusan semasa atau selepas bersalin, anda harus berunding dengan pakar kesihatan anda. Mereka akan dapat mengesyorkan senaman atau regangan khusus untuk membantu melegakan ketidakselesaan anda, atau mereka mungkin mengesyorkan rawatan tambahan, seperti ubat untuk melegakan sakit.

Secara keseluruhannya, sakit belakang semasa mengandung dan selepas bersalin adalah perkara yang biasa berlaku tetapi boleh dikawal. Dengan menjaga diri dan mendapatkan nasihat perubatan apabila diperlukan, anda boleh mengurangkan ketidakselesaan dan menikmati pengalaman hamil dan sebagai seorang ibu.
Rawatan Disyorkan

IntimaWave®

Rawatan StarFormer® IntimaWave® menggunakan teknologi HITS™ tanpa pembedahan untuk mengukuhkan dan mengencangkan otot lantai pelvis, secara berkesan mengobati kelemahan.
Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.