Careline

+6012 517 7179

Email

hello@femina.my

Kelonggaran faraj adalah keadaan di mana dinding faraj menjadi kendur dan hilang keanjalanannya. Ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk bersalin, peningkatan usia, perubahan hormon, dan menghidapi penyakit. Semasa bersalin, otot faraj meregang untuk menampung kepala bayi, yang boleh menyebabkan kerosakan pada tisu faraj dan membawa kepada kelonggaran dari masa ke semasa.

Perubahan keanjalan faraj bermula sekitar usia 40 tahun. Ini kerana tahap hormon estrogen mula menurun ketika seorang wanita memasuki peringkat perimenopos. Kerana kekurangan estrogen, tisu faraj akan menjadi lebih nipis, lebih kering, kurang asidik, dan kurang mudah meregang. Apabila wanita mencapai menopos, perubahan ini mungkin menjadi lebih ketara.

Faraj mungkin menjadi sedikit kendur disebabkan faktor yang disebutkan di atas, tetapi secara keseluruhan, otot di dalam faraj akan dapat mengembang dan mengecut semula. Wanita yang telah melahirkan lebih dari satu kali adalah lebih cenderung mengalami kelemahan otot faraj. Walau bagaimanapun, tidak kira sama ada anda mempunyai anak atau tidak, peningkatan usia boleh menyebabkan faraj wanita meregang ke tahap tertentu.

Simptom kelonggaran faraj mungkin termasuk sensasi kendur atau longgar di faraj, penurunan sensasi atau kepuasan seksual, dan inkontinen urin atau terkucil. Wanita yang mengalami keadaan ini mungkin juga mengalami kekeringan atau kerengsaan faraj, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa hubungan seksual. Dalam beberapa kes, kelonggaran faraj juga boleh menyumbang kepada prolaps organ pelvik.

Kelonggaran vagina adalah keadaan di mana dinding vagina menjadi kendur dan kehilangan keanjalanannya. Ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk kelahiran, penuaan, perubahan hormon, dan penyakit perubatan. Semasa kelahiran, otot vagina meregang untuk menampung kepala bayi, yang boleh menyebabkan kerosakan pada tisu vagina dan membawa kepada kelonggaran dari masa ke semasa.

Perubahan keanjalan vagina bermula sekitar usia 40 tahun. Ini kerana tahap hormon estrogen mulai menurun ketika seorang wanita memasuki peringkat perimenopause. Kerana kekurangan estrogen, tisu vagina akan menjadi lebih nipis, lebih kering, kurang asidik, dan kurang mudah meregang. Apabila anda mencapai menopause, perubahan ini mungkin menjadi lebih ketara.

Vagina mungkin menjadi sedikit kendur disebabkan faktor yang disebutkan di atas, tetapi secara keseluruhan, otot di dalam vagina dapat mengembang dan menyusut semula. Wanita yang telah melahirkan lebih dari satu kali cenderung mengalami kelemahan otot vagina. Walau bagaimanapun, tidak kira sama ada anda mempunyai anak atau tidak, penuaan boleh menyebabkan vagina anda meregang ke tahap tertentu.

Simptom kelonggaran vagina mungkin termasuk sensasi kendur atau longgar di vagina, penurunan sensasi atau kepuasan seksual, dan inkontinensia urin atau kesukaran mengawal kencing. Wanita yang mengalami keadaan ini mungkin juga mengalami kekeringan atau kerengsaan vagina, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa hubungan seksual. Dalam beberapa kes, kelonggaran vagina juga boleh menyumbang kepada prolaps organ panggul atau pundi kencing.

Pesakit dapat mendapat faedah daripada rawatan bukan pembedahan seperti senaman lantai pelvik, terapi hormon, rawatan laser, kerusi magnetik, dan suntikan kamasutra untuk meningkatkan keanjalan faraj. Dalam kes yang lebih serius, intervensi pembedahan mungkin diperlukan untuk mengetatkan dinding faraj dan meningkatkan keanjalan keseluruhan.
Rawatan Disyorkan​

IntimaLase®

IntimaLase® adalah rawatan ketat faraj selama 30 minit yang tidak memerlukan anestesia dan memulihkan keanjalan serta meningkatkan kenikmatan seksual.

IntimaWave®

Rawatan StarFormer® IntimaWave® menggunakan teknologi HITS™ tanpa pembedahan untuk mengukuhkan dan mengencangkan otot lantai pelvis, secara berkesan mengobati kelemahan.

PRP Kamasutra Shot

Suntikan PRP Kamasutra menggunakan plasma kaya dengan platelet (PRP) untuk meningkatkan kesejahteraan seksual, rangsangan, dan orgasme wanita. Darah pesakit diekstrak, PRP dipisahkan dan disuntik semula ke dalam badan.

PRP Kamasutra Shot

Ketahui lebih lanjut
Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.