Careline

+6012 517 7179

Email

hello@femina.my

Prolaps organ pelvik (rahim jatuh) adalah keadaan yang biasa berlaku dan memberi kesan kepada ramai wanita, terutamanya mereka yang telah melahirkan atau mengalami zaman menopos. Ia berlaku apabila organ-organ pelvik, termasuk pundi kencing, rahim, dan rektum, menurun ke dalam saluran faraj, menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan. Gejala ini termasuk rasa tekanan atau berat di kawasan pelvik, kesukaran membuang air kecil atau air besar, dan ketidakselesaan semasa hubungan seksual.

Terdapat beberapa pilihan rawatan yang tersedia untuk POP, termasuk perubahan gaya hidup, senaman lantai pelvik, dan pilihan pembedahan seperti sling atau jaring. Terdapat juga pilihan tanpa pembedahan seperti rawatan laser dan kerusi magnetik.

Rawatan laser untuk POP adalah prosedur yang tidak invasif yang menggunakan tenaga laser bagi merangsang penghasilan kolagen dan meningkatkan pertumbuhan tisu baru seterusnya menguatkan tisu yang menyokong organ pelvik. Prosedur ini kebiasaannya mengambil masa kira-kira 30 minit dan tidak memerlukan ubat bius. Pesakit boleh kembali melakukan aktiviti seperti biasa selepas prosedur tersebut.

Kerusi magnetik adalah pilihan bukan pembedahan lain untuk merawat POP. Ia menggunakan tenaga magnetik untuk merangsang otot lantai pelvik, menguatkan dan mengurangkan simptom prolaps. Rawatan ini juga tidak invasif dan tidak menyakitkan, dan pesakit boleh kembali melakukan aktiviti seperti biasa selepas prosedur.

Pilihan bukan pembedahan yang disebutkan di atas menawarkan pesakit alternatif rawatan yang tidak invasif berbanding prosedur pembedahan. Sekiranya anda mengalami simptom POP, anda harus berunding dengan doktor anda untuk menentukan pilihan rawatan terbaik untuk individu. Pakar perubatan boleh memberi nasihat tentang pilihan rawatan terbaik berdasarkan umur anda, kesihatan keseluruhan, dan tahap simptom yang dihadapi. POP boleh diuruskan dengan berkesan dengan pelan rawatan yang tepat, membolehkan anda menjalani hidup dengan yakin dan selesa.
Rawatan Disyorkan

RenovaLase®

RenovaLase dengan cepat mengembalikan kenyamanan dan fungsi vagina pada wanita yang telah menopause, meningkatkan regenerasi kolagen dan kandungan air tanpa pembedahan.

IntimaWave®

Rawatan StarFormer® IntimaWave® menggunakan teknologi HITS™ tanpa pembedahan untuk mengukuhkan dan mengencangkan otot lantai pelvis, secara berkesan mengobati kelemahan.

PRP Kamasutra Shot

Suntikan PRP Kamasutra menggunakan plasma kaya dengan platelet (PRP) untuk meningkatkan kesejahteraan seksual, rangsangan, dan orgasme wanita. Darah pesakit diekstrak, PRP dipisahkan dan disuntik semula ke dalam badan.

PRP Kamasutra Shot

Ketahui lebih lanjut
Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.