Careline

+6012 517 7179

Email

hello@femina.my

Orgasma adalah kenikmatan yang dialami semasa aktiviti seksual. Walaupun ramai wanita mengalami orgasma, namun bagi sesetengah yang lain mungkin sukar untuk menikmatinya. Anorgasmia adalah ketidakupayaan untuk mencapai orgasma walaupun rangsangan yang mencukupi. Ia boleh menjejaskan wanita dari semua peringkat umur (dan juga lelaki), memberi tekanan dan boleh menjejaskan hubungan seksual antara pasangan.

Menurut anggaran, kira-kira 30% wanita tidak dapat mengalami orgasma atau mencapai keadaan puas semasa hubungan seksual. Wanita mungkin kehilangan minat untuk melakukan hubungan seks sekerap yang mereka inginkan jika mereka tidak menerima kepuasan yang sepatutnya daripada hubungan seksual mereka.

Anorgasmia boleh disebabkan oleh beberapa faktor, sama ada fizikal dan psikologi. Ketidakseimbangan hormon, kesan sampingan ubat-ubatan, gangguan neurologi dan kecederaan atau trauma alat kelamin adalah semua punca fizikal biasa anorgasmia. Kebimbangan, kemurungan, masalah perhubungan, trauma seksual dan kepercayaan budaya atau agama, semuanya boleh menjadi punca psikologi anorgasmia. Perlu juga diperhatikan bahawa faktor gaya hidup tertentu seperti pengambilan alkohol yang berlebihan, penyalahgunaan dadah, dan merokok boleh meningkatkan risiko anorgasmia.

Ketidakupayaan untuk mencapai orgasma adalah simptom utama anorgasmia. Ini sering disertai dengan penurunan keinginan seksual, kesukaran untuk terangsang, dan ketidakpuasan seksual. Anorgasmia juga boleh menyebabkan masalah hubungan suami isteri, kebimbangan dan kemurungan. Adalah penting untuk memahami bahawa terdapat pelbagai jenis anorgasmia. Anorgasmia primer ditakrifkan sebagai tidak pernah mengalami orgasma, manakala anorgasmia sekunder ditakrifkan sebagai ketidakupayaan secara tiba-tiba untuk mencapai orgasma walaupun mampu mencapainya sebelum ini.

Penyebab utama anorgasmia akan menentukan bagaimana ianya dirawat. Menukar ubat atau melaraskan dos mungkin bermanfaat. Terapi kognitif-tingkah laku (CBT), terapi seks dan terapi pasangan juga mungkin berkesan dalam rawatan anorgasmia. Ubat juga mungkin diberikan oleh doktor dalam sesetengah kes untuk membantu merawat anorgasmia. Selain itu, rawatan laser dan suntikan kamasutra juga boleh dipertimbangkan untuk wanita yang mengalami kesukaran mencapai orgasma.

Anorgasmia boleh menjadi keadaan yang mengecewakan yang boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan rumahtangga dan kesejahteraan keseluruhan seseorang. Adalah penting untuk mendapatkan bantuan pakar perubatan jika anda mengalami anorgasmia agar ianya dapat dibantu.
Rawatan Disyorkan

IntimaLase®

IntimaLase® adalah rawatan ketat faraj selama 30 minit yang tidak memerlukan anestesia dan memulihkan keanjalan serta meningkatkan kenikmatan seksual.

PRP Kamasutra Shot

Suntikan PRP Kamasutra menggunakan plasma kaya dengan platelet (PRP) untuk meningkatkan kesejahteraan seksual, rangsangan, dan orgasme wanita. Darah pesakit diekstrak, PRP dipisahkan dan disuntik semula ke dalam badan.

PRP Kamasutra Shot

Ketahui lebih lanjut
Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.