Careline

+6012 517 7179

Email

hello@femina.my

Inkontinen tekanan urin (terkucil) merupakan keadaan yang kerap berlaku dan memberi kesan kepada ramai wanita, terutamanya yang telah bersalin atau menghadapi menopos. Ia adalah ketirisan air kencing secara tidak sengaja semasa aktiviti fizikal, seperti batuk, bersin atau bersenam dan ia boleh menjadi punca rasa malu dan tidak selesa bagi mereka yang mengalaminya.

Terkucil berlaku apabila otot dan tisu yang menyokong pundi kencing dan uretra menjadi lemah, menyebabkan otot tidak lagi dapat mengekalkan pundi kencing yang tertutup dengan betul. Ini boleh menyebabkan kebocoran air kencing semasa melakukan kerja-kerja yang memerlukan tekanan fizikal.

Terdapat beberapa pilihan rawatan yang tersedia untuk isu ini, termasuk perubahan gaya hidup, senaman lantai pelvik, dan pilihan pembedahan seperti sling atau mesh. Rawatan laser yang tidak melibatkan pembedahan juga merupakan antara pilihan yang ada untuk pesakit.

Rawatan laser untuk terkucil adalah prosedur yang tanpa invasif yang menggunakan tenaga laser untuk merangsang penghasilan kolagen bagi menggalakkan pertumbuhan tisu baru yang seterusnya akan dapat menguatkan tisu yang menyokong pundi kencing dan uretra. Prosedur ini biasanya mengambil masa sekitar 30 minit dan tidak memerlukan bius. Pesakit boleh kembali melakukan aktiviti biasa segera selepas prosedur ini.

Selain daripada terapi laser, kerusi magnetik adalah satu lagi pilihan tanpa pembedahan untuk merawat SUI. Aplikator magnetik dalam kerusi menyebabkan kontraksi otot di seluruh lantai pelvik yang mengakibatkan kekuatan otot bertambah. Kesannya, aliran kencing yang tidak terkawal dapat dikawal dengan lebih berkesan. Prosedur ini tidak menyakitkan dan pesakit boleh meneruskan aktiviti biasa mereka dengan serta-merta.

Jika anda mengalami gejala terkucil, adalah penting untuk berbincang dengan pakar kesihatan untuk membincangkan pilihan rawatan terbaik untuk anda. Mereka akan dapat membantu menentukan rancangan rawatan terbaik berdasarkan usia, kesihatan secara keseluruhan, dan gejala yang anda hadapi. Dengan perancangan rawatan yang betul, isu terkucil ini boleh ditangani dengan berkesan serta membolehkan anda menjalani hidup dengan lebih yakin dan selesa.
Rawatan Disyorkan

IncontiLase®

IncontiLase adalah rawatan yang selamat dan lembut yang dapat mengurangkan inkontinensia uri tegang dan tidak memerlukan bius atau pembedahan. Ia hanya mengambil masa 30 minit dengan sedikit atau tiada masa pemulihan.

IntimaWave®

Rawatan StarFormer® IntimaWave® menggunakan teknologi HITS™ tanpa pembedahan untuk mengukuhkan dan mengencangkan otot lantai pelvis, secara berkesan mengobati kelemahan.

PRP Kamasutra Shot

Suntikan PRP Kamasutra menggunakan plasma kaya dengan platelet (PRP) untuk meningkatkan kesejahteraan seksual, rangsangan, dan orgasme wanita. Darah pesakit diekstrak, PRP dipisahkan dan disuntik semula ke dalam badan.

PRP Kamasutra Shot

Ketahui lebih lanjut
Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.