Careline

+6012 517 7179

Email

hello@femina.my

Sakit pelvik adalah antara keluhan yang kerap didengar kalangan wanita semasa mengandung dan selepas bersalin. Ia boleh menjadi pengalaman yang amat menduga bagi sesetengah wanita. Sakit pelvik boleh berlaku atas pelbagai faktor seperti berikut:
  • Hormon Relaxin: Semasa mengandung, badan menghasilkan hormon yang dikenali sebagai Relaxin yang membantu mengendurkan ligamen di bahagian pelvik. Ini boleh menyebabkan sendi di pelvik menjadi lebih fleksibel, yang boleh mengakibatkan sakit pelvik.
  • Tekanan pada kawasan pelvik: Apabila bayi membesar, tekanan pada kawasan pelvik juga meningkat, yang boleh menyebabkan sakit pelvik.
  • Bersalin: Semasa bersalin, otot dan ligamen pelvik mungkin menjadi renggang atau terkoyak yang boleh mengakibatkan sakit pelvik.
  • Penyembuhan selepas bersalin: Selepas bersalin, badan melalui proses penyembuhan, dan otot dan ligamen pelvik mungkin mengambil masa untuk sembuh, menyebabkan sakit pelvik.

Sakit pelvik boleh menjadi sukar untuk diuruskan semasa mengandung dan selepas bersalin, tetapi terdapat cara untuk mengurus dan mengurangkan kesakitan tersebut, seperti senaman, rehat yang cukup, terapi panas atau sejuk, terapi urutan dan ubat-ubatan. Terapi kerusi magnetik, yang menggunakan teknologi rangsangan magnetik berintensiti tinggi, juga telah berjaya mengurangkan kesakitan pelvik selepas bersalin.

Jika anda mengalami kesakitan pelvik yang teruk atau jika kesakitan mengganggu kehidupan seharian anda, anda perlu berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan. Anda boleh melegakan ketidakselesaan dan menikmati pengalaman hamil dan sebagai seorang ibu dengan teknik pengurusan diri yang betul.

Rawatan Disyorkan

IntimaWave®

Rawatan StarFormer® IntimaWave® menggunakan teknologi HITS™ tanpa pembedahan untuk mengukuhkan dan mengencangkan otot lantai pelvis, secara berkesan mengobati kelemahan.
Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.