Careline

+6012 517 7179

Email

salam@femina.my

Atrofi faraj, juga dikenali sebagai vaginitis atrofi, merupakan keadaan yang biasa berlaku dan memberi kesan kepada ramai wanita, terutamanya mereka yang mengalami fasa menopos atau setelah menjalani rawatan kanser. Ia berlaku apabila tisu-tisu faraj menjadi nipis, kering, dan meradang, menyebabkan ketidakselesaan, kesakitan, dan gejala tidak selesa yang lain.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyumbang kepada atrofi faraj. Penyebab utama ialah penurunan semulajadi tahap estrogen semasa menopos. Namun betigu, atrofi faraj juga boleh berlaku akibat daripada rawatan atau keadaan perubatan tertentu, termasuk rawatan kanser payudara, kemoterapi, terapi radiasi, dan terapi hormon. Selain itu, beberapa faktor gaya hidup boleh meningkatkan risiko atrofi faraj, seperti merokok, gaya hidup kurang aktif, dan pemakanan yang tidak sihat.

Tahap gejala atrofi faraj boleh berbeza-beza dari wanita ke wanita, dan beberapa wanita mungkin tidak mengalami sebarang gejala sama sekali. Gejala yang paling kerap ditemui ialah kekeringan faraj, rasa gatal, terbakar, dan kesakitan semasa hubungan seks. Selain itu, beberapa wanita mungkin mengalami gejala kencing, seperti keperluan mendesak, kerap kencing, dan jangkitan kencing yang berulang.

Rawatan estrogen, senaman pelvik, kerusi magnetik, suntikan kamasutra, dan rawatan laser adalah merupakan pilihan untuk merawat atrofi faraj. Berunding dengan pakar perubatan bagi menentukan langkah rawatan yang terbaik untuk anda.
Rawatan Disyorkan

RenovaLase®

RenovaLase dengan cepat mengembalikan kenyamanan dan fungsi vagina pada wanita yang telah menopause, meningkatkan regenerasi kolagen dan kandungan air tanpa pembedahan.

IntimaWave®

Rawatan StarFormer® IntimaWave® menggunakan teknologi HITS™ tanpa pembedahan untuk mengukuhkan dan mengencangkan otot lantai pelvis, secara berkesan mengobati kelemahan.

PRP Kamasutra Shot

Suntikan PRP Kamasutra menggunakan plasma kaya dengan platelet (PRP) untuk meningkatkan kesejahteraan seksual, rangsangan, dan orgasme wanita. Darah pesakit diekstrak, PRP dipisahkan dan disuntik semula ke dalam badan.

PRP Kamasutra Shot

Ketahui lebih lanjut
Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan wanita dengan penuh belas-kasih dan kerahsiaan dalam persekitaran yang selesa dan mesra.